NOS NieuwsAangepast

Inside ISIS: journalist trekt drie weken met strijders op

Binnenin ISIS: hoe ziet dat eruit? En wie zijn de strijders van ISIS? Dat zien we voor het eerst in een documentaire van Vice News. Journalist Medyan Dairieh kreeg exclusieve toegang tot de basis van ISIS en hij trok drie weken met ze op. Donderdagavond laat verscheen het eerste deel van de vijfdelige documentaire online. Vrijdagavond verscheen de tweede aflevering.

In deel 1 is Dairieh in de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, waar hij wordt rondgeleid door de perswoordvoerder van ISIS. De soennitische extremisten strijden daar tegen het Syrische leger, wat Dairieh filmt.

Dairieh spreekt met jonge jongens die maar één droom hebben: meehelpen een kalifaat te stichten, een islamitische staat.

Let op: er zitten veel schokkende beelden in, zoals lijken en afgehakte hoofden:

Deel 2

In deel twee gaat Darieh op zoek naar het gewone leven van een jihadist. Tijd voor de familie is er bijvoorbeeld niet. "Het is nu het minst belangrijk", zegt een strijder. "Er is een hoger doel. Als iedereen thuis zou zitten, worden de moslims niet verdedigd."

Dan ontmoet Darieh een Belgische moslim met zijn zoontje Abdullah. "Waarom zijn we hierheen gekomen Abdullah?" "Omdat er in België alleen maar ongelovigen zijn", antwoordt zijn zoontje braaf. En die moeten dood, leert zijn vader hem. Alle ongelovigen doden namelijk moslims. Het jongetje knikt begrijpend.

.

Volgens de baas van Vice in Europa is Dairieh de eerste die ISIS zo lang heeft toegelaten. De journalist heeft veel contacten in de regio en zo wist hij toegang te krijgen tot het gebied in Syrië dat ISIS in handen heeft - een uiterst gevaarlijk gebied.

"Dit is pas het begin"

ISIS, dat zichzelf inmiddels heeft afgekort tot IS (Islamitische Staat), is bezig met een grote opmars in Irak en Syrië. Vorige maand kwamen al zeker 1700 mensen om door gevechten en aanslagen. En "dit is pas het begin", belooft ISIS in de documentaire.

ISIS

ISIS, dat zichzelf nu IS (Islamitische Staat) noemt, heeft grote delen van Irak en Syrië ingenomen om een islamitische staat te stichten, een kalifaat. Een kalifaat is een grensoverschrijdende islamitische staat die geleid wordt door een kalief. Een kalief wordt volgens de islam gezien als een opvolger van de profeet Mohammed.ISIS werd in 2006 opgericht in Irak. Het begon met een paar losse groepen jihadstrijders die banden hadden met al-Qaida. Nu zijn beide organisaties niet meer met elkaar verbonden. Het schijnt zelfs dat al-Qaida de strijders van ISIS te extreem vindt en niets meer met hen te maken wil hebben. Met onthoofdingen en andere gruweldaden is ISIS een van de wreedste terreurgroepen van de wereld.De soennitische extremisten financieren hun strijd met berovingen. Ook hebben ze verschillende olievelden ingenomen.ISIS roept jihadisten wereldwijd op zich bij hun aan te sluiten.

Luchtaanvallen

De afgelopen dagen zijn duizenden mensen in het noorden van Irak op de vlucht geslagen. Woensdag nam ISIS de grootste christelijke stad in Irak in, Qaraqos, waardoor duizenden christenen verdreven werden. En op de berg Sinjar zitten tienduizenden jezidi's vast, omsingeld door de extremistische strijders.

Vannacht gaf president Obama toestemming voor luchtaanvallen op ISIS en vanmiddag was het al zover: de Amerikaanse luchtmacht heeft een stelling van ISIS-troepen in het noorden van Irak gebombardeerd. Volgens een Koerdisch persbureau zijn er honderden ISIS-strijders omgekomen en gewond geraakt.

Minister Kerry zei vandaag dat het optreden van ISIS in Irak alle tekenen vertoont van genocide. De toekomst van het land staat op het spel, zei hij in Kabul.

Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, zodra de levens van Amerikanen of onschuldige burgers worden bedreigd. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. ISIS-strijders komen steeds dichter in de buurt van die stad.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl