Nederlanders in West-Afrikaanse landen waar de dodelijke ziekte ebola is uitgebroken, wordt gevraagd zich te registreren bij de ambassade. Die oproep doen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades vanwege de uitdijende ebola-uitbraak.

De ambassades hebben een brief geschreven aan bij hen bekende Nederlanders in Sierra Leone, Liberia en Guinee en hen daarin opgeroepen om andere landgenoten ook aan te melden bij de autoriteiten. De autoriteiten willen contact houden met de Nederlanders.

Verder worden drie websites genoemd die Nederlanders in de West-Afrikaanse landen goed in de gaten moeten houden vanwege de ebola-epidemie. Ook is er een gezondheidsdeskundige op de ambassade die vragen kan beantwoorden over de epidemie.

Nederland geeft geld aan twee organisaties die hulp bieden in de getroffen landen. Artsen Zonder Grenzen krijgt 500.000 euro en het Rode Kruis iets meer dan 200.000 euro. Dat schrijft minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer.

Noodtoestand

Om de verspreiding van de dodelijke ziekte in te dammen, worden gebieden waar het virus heerst afgesloten van de buitenwereld. In Sierra Leone werd daarvoor eerder al de noodtoestand uitgeroepen. Het leger gaat de huizen langs op zoek naar mensen die besmet zijn met ebola.

Ook in Liberia werd vandaag de noodtoestand uitgeroepen. De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft voor zover bekend al aan 932 mensen het leven gekost.

STER reclame