Rusland overweegt een vliegverbod boven Russisch grondgebied in te stellen voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft premier Medvedev bekendgemaakt. Het gaat om doorgaand vliegverkeer richting Azië, de zogeheten trans-Siberische vluchten.

Het verbod zou deel moeten uitmaken van de sancties die de Russen vandaag bekendmaakten. Voor Oekraïense luchtvaartmaatschappijen geldt het verbod nu al.

Dobrolet

De boycotlijst van Rusland is een tegenmaatregel tegen sancties die de Europese Unie, de Verenigde Staten en een aantal andere landen instelden. De Russische vliegmaatschappij Dobrolet staat op een lijst van personen en instellingen die door die sancties getroffen worden.

De budgetmaatschappij maakte daarop bekend te stoppen met vliegen.

Hoge kosten

Een vliegverbod boven Rusland zou voor Europese luchtvaartmaatschappijen tot hoge kosten leiden. Op vluchten van en naar Azië moet dan worden omgevlogen, wat betekent dat veel extra kosten aan brandstof gemaakt moeten worden.

Ook Rusland loopt inkomsten mis als het verbod er komt. Nu krijgt het land geld als vluchten boven Russisch grondgebied vliegen.

STER reclame