NOS NieuwsAangepast

Flinke toename mobiel internet

Het internetgebruik op de Nederlandse mobiele netwerken is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van KPN, T-Mobile en Vodafone.

KPN meldt dat het dataverbruik van de gemiddelde klant met meer dan 80 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. T-Mobile ziet zelfs een stijging van 128 procent, maar dat geldt alleen in gebieden waar het bedrijf zijn nieuwe 4G-netwerk aanbiedt. In de rest van het land is een stijging van "tientallen procenten" waarneembaar, zegt een woordvoerder.

Vodafone meldde eind vorige maand al dat het dataverbruik ruim 85 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

4G-netwerken

De grote stijging is volgens KPN te verklaren door de komst van 4G-netwerken. Die maken sneller internet mogelijk, wat meer gebruik in de hand werkt. Bij T-Mobile geldt bovendien dat er wordt gewerkt aan beter bereik binnenshuis. Dat leidt tot meer plekken waar T-Mobile's netwerk gebruikt kan worden om te internetten.

Andere verklaringen zijn dat steeds meer Nederlanders een smartphone bezitten en die ook vaker gebruiken. Ook worden videosites als YouTube steeds meer op mobiel bekeken en is de kwaliteit van smartphonecamera's verbeterd, waardoor het versturen en ontvangen van foto's meer MB's kost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl