NOS NieuwsAangepast

Offensief Apple tegen EU-onderzoek

Apple is een charme-offensief begonnen tegen het onderzoek dat de Europese Unie doet naar belastingvoordelen. Terwijl de EU bekijkt of bedrijven als Apple, Starbucks en Fiat terecht belastingvoordelen krijgen, schrijft Apple dat zijn App Store een belangrijke bijdrage levert aan de Europese economie.

Op basis van een onderzoek naar de Europese app-economie concludeert Apple dat ongeveer een half miljoen banen in de EU zijn ontstaan door de App Store. Ontwikkelaars die apps maken voor Apple's producten hebben volgens het rapport bij elkaar zo'n vijf miljard euro aan omzet verdiend.

In het rapport staat verder dat de gehele app-industrie, dus ook met Apple's concurrenten meegerekend, goed is voor zo'n 800.000 nieuwe banen in Europa. 60 procent van die banen is voor programmeurs.

Kroes

Al uit een eerder rapport, toen in opdracht van de Europese Commissie, bleek dat de app-industrie de Europese economie veel kan opleveren. Eurocommissaris Neelie Kroes ziet er zelfs een manier in om jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Het EU-onderzoek naar Apple, Starbucks en Fiat heeft te maken met belastingvoordelen die de drie krijgen van respectievelijk Ierland, Nederland en Luxemburg. Europa heeft geen principieel bezwaar tegen de belastingvoordelen, maar wil zeker weten dat ze niet oneerlijk of concurrentieverstorend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl