BN'ers: Jodenhaat? Nee!

Aangepast

Bekende Nederlanders hebben zich in een paginagrote advertentie in De Telegraaf uitgesproken tegen het toenemende antisemitisme in ons land. "Kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!", schrijven zij op de achterzijde van de krant.

Toonaangevende politici, opiniemakers, artiesten en tv-persoonlijkheden roepen de Nederlandse bevolking op antisemitisme onder geen enkele voorwaarde te tolereren. "In Nederland moet iedereen veilig en in vrede kunnen wonen, ook de Nederlandse Joden. Ongeacht wat er in Israël gebeurt", schrijven onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende, voetbaltrainer Louis van Gaal, cabaretier Youp van 't Hek, ABN Amro-topman Gerrit Zalm en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Spanningen

De tientallen BN'ers benadrukken dat de stellingname geen solidariteitsverklaring is met de Israëlische regering. "Wij als ondertekenaars verschillen daarover ook van mening."

Burgemeester Van der Laan zei vorige week dat de spanningen in Amsterdam zijn opgelopen vanwege de Gaza-oorlog. De Amsterdamse politie krijgt dagelijks meldingen binnen van antisemitische incidenten. In Den Haag werd eind juli een anti-Joodse demonstratie gehouden.

Premier Rutte en de ministers Asscher en Opstelten spraken deze week met vertegenwoordigers van diverse Joodse organisaties over de incidenten. Het kabinet liet weten antisemitisme en elke vorm van discriminatie te verwerpen.

Wilders

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders twittert dat hem ook is gevraagd om de advertentie te ondertekenen, maar dat zijn naam er niet bij is gezet. "Vreemde CIDI-politiek. Wel vragen of ik wil tekenen maar toch niet publiceren." Namen van andere politici staan wel op de lijst, zoals SP-fractievoorzitter Emile Roemer en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

De tweet van Wilders duidt erop dat de advertentie een initiatief is van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Wilders heeft zijn mailwisseling met het CIDI gepubliceerd.

Het CIDI heeft zijn naam niet bij de advertentie gezet. "Voor de duidelijkheid: deze tekst wordt geplaatst namens de mensen die hem onderschrijven. CIDI zal dit niet doen en is dus ook niet terug te vinden in de advertentie", schrijft de stichting in de mail aan Wilders.

STER Reclame