In Liberia is de noodtoestand afgekondigd om de uitbraak van ebola tegen te gaan. President Ellen Johnson Sirleaf zegt dat de maatregel nodig is voor de bescherming van de levens van de Liberianen. Ze noemt de ziekte een grote bedreiging voor het land.

In Liberia worden nu alle scholen gesloten en worden ambtenaren, voor zover mogelijk, naar huis gestuurd. Verder worden alle openbare gebouwen gedesinfecteerd.

De noodtoestand geldt in eerste instantie voor negentig dagen. Het is de tweede grote maatregel van Sirleaf om ebola te bestrijden. Ruim een week geleden sloot ze alle kleinere grensovergangen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Experimentele behandelingen

Tot nu toe is in Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria ebola opgedoken. Zeker 1600 mensen in West-Afrika hebben het virus opgelopen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 932 patiënten aan overleden.

De WHO kwam gisteren bijeen om maatregelen te bespreken. Het is nog onduidelijk wat dat precies heeft opgeleverd. Wel heeft de VN-organisatie laten weten dat ze volgende week met medisch-ethische deskundigen in overleg wil over verantwoorde experimentele behandelingen tegen ebola.

STER reclame