In Australië is het vandaag, drie weken na de ramp, een dag van nationale rouw ter herdenking van de slachtoffers van de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines.

Volgens correspondent Robert Portier is Australië minder in shock dan Nederland. "De dag van nationale rouw voelt hier meer als een officiële aangelegenheid."

Veel aandacht ging uit naar de herdenkingsdienst in Melbourne, waar ook zo'n 160 nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren.

Premier Abbott sprak de aanwezigen toe, evenals de ambassadeurs van Nederland en Maleisië. Op veel plaatsen werden klokken geluid. In Perth werd een wake gehouden met kaarsen. Overal in het land hangen de vlaggen halfstok.

Slechtst denkbare nieuws

Wie er schuldig is, is even niet van belang, zei Abbott. "Drie weken geleden werden de families van 38 Australiërs wakker met het slechtst denkbare nieuws. Er zal een tijd komen dat de schuldigen veroordeeld zullen worden, maar vandaag eren we de doden en rouwen we samen met de nabestaanden. We kunnen jullie geliefden niet terugbrengen, maar wel thuis proberen te krijgen."

Respect voor Nederland

Gouverneur-Generaal Peter Cosgrove draagt tijdens de dienst om zijn pols een witte gedenkband, die hij in Eindhoven heeft gekregen. Hij bedankt Nederland voor het respect en de waardigheid waarmee de slachtoffers zijn behandeld. "Jullie omarmden alle slachtoffers als ware het een naaste van jullie zelf."

Verdrietigste moment

Volgens Portier was het meest aangrijpende moment toen de nabestaanden één voor één langs een enorme rouwkrans lopen en een bloem toevoegen. De gele bloem heet golden wattle en is de nationale bloem van Australië.

De leider van de oppositie verwoordde het treffend, vindt Portier: "Vandaag gaat het niet om het hoe en waarom, het gaat erom rust te krijgen. Al zal het nog wel even duren voordat het zover is."

STER reclame