NOS NieuwsAangepast

Rusland boycot landbouwproducten

De Russische president Poetin heeft een importverbod van een jaar afgekondigd voor landbouwproducten die komen uit landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld. Van sommige producten wordt de import niet verboden, maar beperkt.

De maatregel geldt voor agrarische producten, levensmiddelen en grondstoffen. Ook zuivelproducten als melkpoeder, boter en kaas vallen onder het importverbod, heeft een assistent van de Russische voedsel- en warenautoriteit gezegd tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

Duidelijkheid over de exacte invulling van het importverbod is er nog niet. Morgen wordt bekendgemaakt welke producten niet meer mogen worden geïmporteerd.

Tegenmaatregel

De maatregel is een reactie op de sancties die Europa en Amerika vorige week afkondigden. Brussel en Washington willen de Russische economie treffen, vanwege het annexeren van de Krim en de steun van Rusland aan de separatisten in Oost-Oekraïne.

De Nederlandse agrarische sector ondervindt al veel hinder van de gespannen relatie met Rusland. Ondernemers zien de prijzen dalen en durven geen producten meer te exporteren, uit angst dat die bij de grens worden tegengehouden.

Toeristen

De belangenvereniging voor glastuinbouw LTO Glaskracht zegt geschokt te zijn door de maatregel. Nederlandse boeren en tuinders exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro groenten en fruit, 350 miljoen euro bloemen en planten en 400 miljoen euro aan grondstoffen naar Rusland.

Ook in Rusland zijn de sancties al duidelijk merkbaar. Zo durven Russische toeristen geen buitenlandse reizen meer te boeken, waardoor de toeristensector is ingestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl