Russische homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) kunnen makkelijker asiel aanvragen in Nederland. Staatssecretaris Teeven schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de voorwaarde om eerst in Rusland bescherming te vragen bij de autoriteiten, komt te vervallen.

LHBT uit Rusland moesten eerst aantonen dat ze vanwege hun seksuele geaardheid gevaar lopen en dat de politie in eigen land niet in staat is om ze te beschermen. Volgens Teeven bevestigen Russische ambtsberichten dat de politie geen aangiftes opneemt of daar niet altijd toe bereid is.

Intolerantie

"Er bestaat in de hele Russische Federatie onder zowel overheidspersoneel (waaronder de politie) als de Russische bevolking een grote mate van intolerantie en vooroordeel ten aanzien van homoseksualiteit en ten aanzien van personen die behoren tot een LHBT-gemeenschap", aldus Teeven.

Asielzoekers moeten wel aantonen dat ze asiel in Nederland zoeken omdat ze gevaar lopen en bang zijn om vervolgd te worden als ze terugkeren naar Rusland.

STER reclame