NOS NieuwsAangepast

Recordaantal patiënten van Wadden

Reddingshelikopters hebben in juli een recordaantal vluchten uitgevoerd om zieke mensen vanaf de Friese Waddeneilanden en de Noordzee naar het vasteland te brengen. Het waren er 36.

Gemiddeld worden er per maand zo'n 20 vluchten uitgevoerd, al zijn het er in vakantieperiodes altijd meer dan buiten het seizoen. Waardoor het er vorige maand zoveel waren, is niet te verklaren.

De vluchten worden uitgevoerd door Defensie vanuit Leeuwarden door het 303 Search and Rescue Squadron. Op de website van Defensie meldt commandant Ed Scherpenzeel dat er van tevoren nooit een inschatting is te maken, maar dat het wel dankbaar werk is om patiënten of zwangere vrouwen te vervoeren. "Er hangen hier al heel wat geboortekaartjes."

Boorplatforms

Patiënten worden meest overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden, maar ook worden er vluchten uitgevoerd naar onder meer Sneek of Dokkum. Als mensen van boorplatforms worden gehaald, is de bestemming vaak een ziekenhuis in Noord- of Zuid-Holland.

Het aantal vluchten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar was een recordjaar, toen werden meer dan 250 mensen vanaf de eilanden, schepen of boorplatforms overgevlogen.

Volgend jaar stopt Defensie met het uitvoeren van de patiëntenvluchten. Minister Hennis vindt patiëntenvervoer geen taak voor Defensie en wil de SAR-helikopters afstoten. Onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid wordt gezocht naar een alternatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl