Argentinië: oma vindt kleinkind terug

Aangepast

Een Argentijnse activiste die al jaren strijdt voor het terugvinden van verdwenen landgenoten wordt binnenkort herenigd met haar kleinzoon. De kleinzoon, die inmiddels 36 is, blijkt in de jaren 70 te zijn geroofd door de junta en is opgevoed door adoptie-ouders die positief stonden tegenover het militaire regime.

De man had zelf contact opgenomen met de organisatie 'Grootmoeders van de Plaza de Mayo'. Hij twijfelde of zijn afkomst wel klopte en liet een dna-test doen om duidelijkheid te krijgen. De test wees uit dat hij de kleinzoon is van de voorzitter van de organisatie, Estela Barnes de Carlotto (83).

De dochter van Carlotto, Laura, was zwanger toen ze in 1978 gevangen werd gezet door de rechtse junta. Haar zoon werd geboren in de gevangenis. Twee maanden na de bevalling werd Laura Carlotto vermoord. Het jongetje werd geadopteerd door sympathisanten van het junta-bewind.

Verdwijningen

Argentinië werd van 1976 tot 1983 geregeerd door militairen, met steun van de Verenigde Staten. Oppositieleden en mensen met een linkse overtuiging werden opgepakt en verdwenen vaak zonder vorm van proces. Naar schatting 30.000 Argentijnen werden vermoord. Hun kinderen werden ter adoptie aangeboden. De 'Grootmoeders van de Plaza de Mayo' hebben van 110 kinderen de ware identiteit weten te onthullen.

Van de kleinzoon is de naam en de identiteit niet bekendgemaakt. Hij wordt Guido genoemd, omdat zijn moeder Laura hem die naam had gegeven, en hij is musicus.

Grootmoeder Estela Carlotto, een van de bekendste activistes van het land, verscheen stralend voor de Argentijnse televisie. "Nu heb ik al mijn veertien kleinkinderen bij me. De lege stoel is niet langer leeg."

Voor haar werk voor vermiste (klein)kinderen werd Estela Carlotto in 2003 onderscheiden door de Verenigde Naties.

STER Reclame