Minister Timmermans noemt in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad het grote aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook waar Israël voor verantwoordelijk is, onaanvaardbaar. Timmermans erkent het recht op zelfverdediging van Israël, maar hij schrijft dat ondanks de modernste wapens een zeer hoog aantal burgers is omgekomen.

De beschietingen op VN-scholen en een ziekenhuis zijn evenzeer onaanvaardbaar en in strijd met de zorgvuldige handelwijze die Israël zegt na te streven, schrijft de minister. Hij verlangt daarover een onafhankelijk onderzoek.

"Onbereikbare doelen"

Over Hamas schrijft Timmermans dat die beweging bereid is de levens van onschuldige burgers op te offeren in een poging "onbereikbare" politieke doelen na te streven. Hij stelt de vraag hoe de Gazastrook er nu voor zou staan als de miljoenen die zijn uitgegeven voor raketten en tunnels in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken.

De Palestijnse Autoriteit moet in Gaza in een regering van nationale eenheid de leiding op zich nemen en gesteund door de VN verantwoordelijk worden voor de veiligheid en de grensbewaking. Voor het streven naar vrede is geen alternatief, betoogt Timmermans. Anders zal de huidige menselijke ellende zich steeds herhalen, en dat vindt Timmermans onaanvaardbaar.

Emoties

De minister erkent dat het conflict heftige emoties oproept, ook in Nederland. Hij voegt daar aan toe dat onverzoenlijke polarisatie in Nederland geen voet aan de grond mag krijgen. Uitingen van antisemitisme bij demonstraties noemt hij onaanvaardbaar. "Dit is geen strijd van Joden en moslims", beklemtoont Timmermans.

STER reclame