De hypotheekrente blijft maar dalen. Sinds de metingen werden vastgelegd in 1965 heeft de rente nog nooit zo laag gestaan. Voor een gemiddelde hypotheek voor tien jaar vast en met NHG-garantie betaal je nu minder dan 3,5 procent. Dat heeft De Hypotheekshop berekend.

Begin dit jaar bedroeg de rente nog 4,05 procent. De hypotheekrente daalt onder meer doordat kapitaal als gevolg van politieke en economische spanningen elders in de wereld naar veiliger oorden en beleggingen stroomt.

Vooral Duitse en Nederlandse staatsobligaties vormen momenteel een veilige haven voor beleggers waardoor er meer vraag naar dit schuldpapier is. Daardoor daalt de rente en het rendement op staatsschuld.

Voor een Nederlandse tienjarige staatslening wordt op de kapitaalmarkt momenteel slechts 1,34 procent rente betaald. Hypotheekleningen met een looptijd van meerdere jaren worden afgedekt met langlopende en zekere leningen zoals staatsobligaties. De prijs van geld zakt om zo te zeggen en dus wordt een hypotheek ook goedkoper.

Bovendien is de vraag naar hypothecaire leningen betrekkelijk laag doordat de woningmarkt nog maar mondjesmaat op gang komt.

STER reclame