NOS NieuwsAangepast

39 arrestaties bij Gaza-protest

In het centrum van Den Haag hebben tientallen demonstranten geprotesteerd tegen de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. De betogers wilden naar de Israëlische ambassade, maar de politie had het gebouw afgezet.

Daarop gingen de demonstranten op de Hofweg zitten. Toen de politie hun vroeg om te vertrekken en ze dat niet deden, werden ze aangehouden. Er zijn 39 mensen opgepakt, ook voor belediging.

De politie is massaal op de been in het centrum van Den Haag. Ook de mobiele eenheid is paraat, want van tevoren was aangekondigd dat de betogers de wet zouden overtreden.

Leuzen

Twee weken geleden werd in Den Haag ook geprotesteerd tegen de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. Toen werden ISIS-vlaggen meegedragen en antisemitische leuzen geroepen.

Ook in Amsterdam gingen betogers de straat op. Zondag liepen duizenden mensen daar mee in een demonstratie. Het bleef toen relatief rustig. De politie was ook daar met veel mensen op de been.

Pamflet

De betogers in Amsterdam kregen een pamflet met de uitnodiging om er vandaag in Den Haag bij te zijn. In het pamflet stond dat de wet zou worden overtreden en mensen rekening moesten houden met arrestaties.

Sinds de eerste betoging in Den Haag ligt burgemeester Van Aartsen onder vuur, omdat hij niet optrad tegen het roepen van de antisemitische leuzen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft het voor hem opgenomen, omdat volgens hem niet altijd één op één toezicht kan worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl