Premier Rutte en de ministers Asscher en Opstelten hebben op het Catshuis gesproken met vertegenwoordigers van diverse Joodse organisaties. Ze overlegden over recente antisemitische incidenten in Nederland.

Het kabinet deelt de zorgen van de organisaties, staat in een verklaring. "Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie."

Door de spanning in de Gazastrook neemt het aantal antisemitische incidenten toe. De Amsterdamse politie krijgt dagelijks meldingen binnen. In Den Haag werd eind juli een anti-Joodse demonstratie gehouden.

Goed invoelbaar

Het kabinet noemt het goed invoelbaar dat Nederlanders "uiting geven aan zorgen, verdriet en woede over wat er elders in de wereld gebeurt". Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn een groot goed, staat in de verklaring.

Maar die conflicten elders in de wereld mogen niet leiden tot spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland. "Daar zijn we met elkaar voor verantwoordelijk."

De overheid zegt alles te doen om discriminatie tegen te gaan en groepen te beschermen. Joodse instellingen krijgen de komende tijd extra beveiliging.

Oproep

Ook Nederlandse Moskeeën maken zich zorgen over het antisemitisme in Nederland. Onlangs riepen ze in preken op tot tolerantie.

STER reclame