NOS Nieuws Economie Aangepast

Californische droogte hindert de Sint

De droogte in grote delen van de Amerikaanse staat Californië stuwt de prijs van amandelen op. In Californië worden amandelen nu verhandeld voor 3,45 dollar per pond, zo'n 2,60 euro. In 2008 werd nog 1,09 dollar voor een pond gevraagd.

Wereldwijd wordt er voor bijna 4 miljard euro aan amandelen verhandeld. Daarvan komt 80 procent uit Californië. Daardoor heeft ook de rest van de wereld last van het tekort aan regen in de Amerikaanse staat.

Sinterklaas

In Nederland worden veel van de amandelen gebruikt voor de productie van marsepein en spijs. De verwachting is daarom dat met Sinterklaas het marsepeinen snoepgoed en de banketletters duurder zullen zijn. "De prijs van amandelen stijgt en dat betekent dat de bakker meer moet vragen voor zijn product", zegt marsepein-importeur Arjan van de Rovaart.

Ook banketbakker Cor IJkelenstam zegt meer voor zijn snoepgoed te moeten vragen als de prijs van amandelen zo hoog blijft: "Wij willen toch een goede kwaliteit marsepein gebruiken, dan kan je wel rommelen in de verhouding suiker en amandelen, maar dat gaan we de consument niet aandoen. We gaan voor kwaliteit".

Schade

De schade door de droogte in Calfornië raakt ook de rest van de economie in Calfornië. Uit cijfers van de University of California blijkt dat de Californische economie in 2014 al 1,65 miljard euro schade heeft geleden door de droogte. Vooral de landbouw is met ruim 1 miljard euro schade al hard getroffen.

STER reclame