Gisteren is in Willemstad het 'mega-proces' tegen de vier verdachten die terechtstaan voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels begonnen. Vandaag werd bekend dat het openbaar ministerie op Curaçao levenslang heeft geëist tegen een van de verdachten, de 37-jarige Elvis 'Monster' Kuwas. Hij wordt gezien als de schutter in de moordzaak.

De officier van justitie zei in de rechtbank in Willemstad dat 'Monster' zich als een huurmoordenaar heeft laten betalen. "Mensenlevens zijn kostbaar. Maar voor deze man niet. Hij heeft drie moorden gepleegd voor geld!" De officier eist het geld terug dat Kuwas met de moorden heeft verdiend.

Gisteravond trok 'Monster' nog alle verklaringen in die hij eerder in de zaak had gedaan. Hij zei onder andere dat hij en zijn vrouw onder druk zijn gezet door ondervragers om de moord te bekennen, en om de namen van de opdrachtgevers van de moord te vertellen. In ruil hiervoor zou hij geen levenslange celstraf krijgen. Ook zei hij dat rechercheurs van de politie zijn vrouw geld hebben aangeboden om een verklaring af te leggen.

Helmin Wiels | ANP

Het proces is voor Curaçao heel erg belangrijk, zegt correspondent Dick Drayer: "de inwoners zijn de laatste tijd het vertrouwen in politiek en in de democratie verloren".

Na de moord op Wiels, in mei 2013, volgen bizarre gebeurtenissen elkaar snel op. Er waren liquidaties en een dubieuze zelfmoord, mensen werden afgeperst, een oud-minister ging in hongerstaking en een verdachte werd voor zijn eigen veiligheid overgeplaatst naar Nederland.

En dat is nog lang niet alles, dus de kans is groot dat je de draad even bent kwijt geraakt. We zetten daarom de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

5 mei 2013 - Wiels vermoord

Helmin Wiels wordt op 5 mei 2013 op klaarlichte dag vermoord op Marie Pampoen, een strand in de buurt van zijn huis. Op dat moment is hij leider van Pueblo Soberna, de grootste politieke partij op het eiland. Wiels wordt zes dagen per week goed beveiligd, behalve op zondag, want dan wil hij graag rust. En laat 5 mei 2013 nou nét een zondag zijn.

De plek van de moord | ANP

Veel inwoners van Curaçao zijn in shock na de moord. De impact is volgens correspondent Drayer net zo groot als de moord op Pim Fortuyn in Nederland.

Op dezelfde dag, kort na de moord, verschijnt er op YouTube een dreigvideo. Twee broers van 19 en 27 jaar zeggen in de video dat de dood van Wiels "het begin" is. Er zullen meer aanslagen volgen. De twee jongens van de video worden opgepakt, maar later weer vrijgelaten. Ze blijken niks met de moord te maken te hebben.

4 juni 2013 - 'Bolle' dood gevonden, Luigi F. opgepakt

Een lugubere vondst aan de noordkust van Curaçao: het in stukjes gehakte lichaam van Raul 'Bolle' Martinez. Hij is de bestuurder van de vluchtauto die is gebruikt tijdens de moord op Wiels. De jongen die de moord op 'Bolle' waarschijnlijk op zijn geweten heeft, wordt eind juni in Zoetermeer aangehouden. Het is de 26-jarige Luigi F., ook wel bekend als 'Petru'.

4 augustus 2013 - Monica B. opgepakt

Er komt weer een nieuwe verdachte in beeld: de 43-jarige Monica B. Ze zou de moord op Wiels niet gepleegd hebben, maar meer een aansturende rol hebben gehad. Later blijkt dat B. de moeder is van een van de verdachten, en getrouwd is met een andere verdachte. Op 20 september wordt ze vrijgelaten, op verzoek van haar advocaat.

7 september 2013 - Luigi F. dood in cel

In een gevangeniscel in Curaçao wordt het lichaam van Luigi F. gevonden. Alles wijst erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar de inwoners van Curaçao twijfelen hier flink aan. Verschillende partijgenoten van Wiels zijn woedend dat Luigi zelfmoord heeft kunnen plegen, en het parlement zegt het vertrouwen in de minister van Justitie op. Deze dreigt op te stappen, maar mag uiteindelijk toch blijven.

Een gedenksteen voor Wiels, op de plek van de moord | ANP

20 september - nog 3 verdachten opgepakt

De arrestatiegolf gaat door: de advocaat van de nabestaanden, Gerald Roethof, zegt dat er nóg drie verdachten zijn aangehouden. Het zou gaan om drie mannen: twee twintigers (Dangelo D. en Carlos P.), en een veertiger (Burney F, beter bekend als Nini). Burney F. zou de twee twintigers aansturen, maar geen opdracht hebben gegeven om Wiels te vermoorden. Hij wordt gezien als het logistieke brein achter de moord en wordt ook wel 'the Godfather' genoemd.

Buren in Koraal Specht

Na de arrestatie van de twee jonge verdachten komt de wijk Koraal Specht in beeld. De opgepakte mannen komen uit deze wijk, net als de vermoorde 'Bolle' en de dode Luigi F. De jongens zijn buren: ze wonen nog geen 100 meter van elkaar vandaan.

In dit YouTubefilmpje uit 2010 rijdt iemand een rondje door de wijk.

Oktober 2013 - 'Monster' en 'Carlos P.' aangehouden

De dan 35-jarige Elvis K., beter bekend onder de bijnaam 'Monster', wordt aangehouden. En wat blijkt? Ook hij woont in de wijk Koraal Specht. Ver hoefde de politie niet te zoeken: Elvis K. zat al in voorarrest voor twee drugsliquidaties.

Na de dood van Raul 'Bolle' Martinez en de zelfmoord van Luigi F. is besloten dat Elvis K. zijn voorarrest in Nederland moet doorbrengen. De kans dat er aanslag op zijn leven wordt gepleegd is te groot als hij in een gevangenis in Curaçao zit.

Naast Elvis K. wordt de 31-jarige Carlos P. aangehouden. En ook hij woont in Koraal Specht. De jongens zouden allemaal actief zijn in de "Bende van Koraal Specht", en ze zouden zichzelf de "No Limit Soldiers" noemen.

19 december 2013 - de eerste rechtszaak

De eerste rechtszaak tegen de verdachten vindt plaats. Nog niemand wordt berecht, het gaat slechts om een regiezitting waarin duidelijk moet worden hoe het nu gaat met het onderzoek. De rechter beslist wel dat Elvis K., Carlos P., Dangelo D. en Burney F. voorlopig vast blijven zitten. Volgens correspondent Dick Drayer wordt nu onmiskenbaar duidelijk dat Elvis 'Monster' K. de moord heeft gepleegd:

"Monster toonde geen enkele vorm van spijt en zeurde alleen om zijn eten in de Bon Futuro gevangenis. Toen hij dat deed, wist ik dat hij de dader was: als je over eten begint, heb je je neergelegd bij de feiten".

24 juli 2014 - oud-minister opgepakt, gaat in hongerstaking

Eindelijk komt er een eventuele 'opdrachtgever' in beeld: oud-minister van Financiën, George Jamaloodin. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de moord. En het is niet heel gek dat hij wordt opgepakt: het openbaar ministerie had aangegeven dat de daders moeten worden gezocht in politieke kringen. Maar Jamaloodin vindt dat hij in de gevangenis niet goed behandeld wordt. Als protest tegen zijn 'onmenselijke behandeling' gaat hij in hongerstaking.

Jamaloodin tijdens zijn beëdiging, tweede van links | ANP

29 juli 2014 - Loterijbaas opgepakt en weer vrijgelaten

Een goede bekende van Jamaloodin loopt ook niet meer lang vrij rond: zijn halfbroer Robbie dos Santos wordt gearresteerd. Dos Santos is eigenaar van een groot aantal loterijkantoren op Curaçao, en werd al langer in verband gebracht met de zaak. Een paar dagen voor de moord zei Wiels dat hij van plan was om flink wat veranderingen door te voeren in de gokwereld.

De oud-minister en zijn halfbroer hebben goed contact: Jamaloodin wordt gezien als een soort van scharnier tussen de politiek en de gokwereld op Curaçao.

Een reclamebord voor de loterij van Robbie des Santos | Blogspot.com

Op 1 augustus wordt de gokbaas weer vrijgelaten, er was te weinig bewijs. Hij blijft wel nog verdachte.

Vandaag - de rechtszaak

Vandaag staan vier verdachten terecht: Elvis 'Monster' K. (37), die zou hebben toegegeven dat hij Wiels heeft vermoord, Dangelo D. (27) en Carlos P. (32), die worden verdacht van het doen van hand- en spandiensten rondom de moord, en Burney 'Nini' Fonseca (43), die wordt gezien als het logistieke brein.

Behalve Elvis K. ontkennen de overige verdachten dat ze betrokken zijn bij de moord.

De jongens die vandaag terecht staan worden gezien als de uitvoerders van de moord. Samen hebben ze van de opdrachtgever(s) 500.000 gulden voor de moord gekregen. Maar wie de opdracht heeft gegeven, is nog niet duidelijk. De oud-minister en zijn halfbroer zijn wel beiden nog verdacht.

In Curaçao zijn ze in de ban van de rechtszaak, die live wordt uitgezonden op de radio. Er zijn vijf dagen voor de zaak uitgetrokken, en de rechtbank in Willemstad kent voor Curaçao ongekende veiligheidsmaatregelen. Alle wegen rondom het gerechtsgebouw zijn afgezet, en er staan veel zwaarbewapende agenten. Alleen de media en directe familie mogen het gebouw in. De verdachte Elvis K. is vanuit de gevangenis in Vught, onder zware bewaking, terug naar Curaçao gevlogen.

De rechtbank in Willemstad | ANP

Door: Bonne

STER reclame