PEC pakt ook Johan Cruijff-schaal

PEC Zwolle heeft verrassend en voor het eerst de Johan Cruijff-schaal in de wacht gesleept door in de Arena landskampioen Ajax te verslaan. Zo sensationeel als de 5-1 zege in de bekerfinale was het niet, maar de 1-0 overwinning voldeed eveneens.

De Amsterdammers begonnen fel aan de wedstrijd en hadden al na drie minuten op voorsprong kunnen komen. Nieuwkomer Nick Viergever tikte de bal (na een goede loopactie) echter op de paal en raakte daarbij ook nog eens geblesseerd. De voormalig AZ-speler probeerde het nog wel, maar werd nog voor de rust gewisseld.

Ondertussen liet PEC zich eveneens gelden. Geholpen door veelvuldig balverlies van Ajax zorgden de Zwollenaren voor veel dreiging. Mustafa Saymak kreeg de grootste kans, maar zijn wippertje ging net over.

PEC slaat toe na rust

In de tweede helft was het raak voor PEC. Stef Nijland liep listig weg van zijn opponent Mike van der Hoorn en Kamohelo Mokotjo bediende zijn spits op maat. Die schoot vervolgens beheerst binnen.

Ajax kon daar weinig tegenoverstellen. Het vele balbezit wilde maar niet tot kansen leiden. De nieuwe spits Arkadiusz Milik kreeg geen enkele bal en kon ook zelf niets creëren.

Zwolle-doelman Diederik Boer moest alleen in actie komen bij enkele goede vrije trappen van Lasse Schöne. Saymak was zelfs dicht bij de 2-0, maar zijn schot werd gekeerd door Kenneth Vermeer.

Even in problemen

Pas in de slotfase kwam PEC ietwat in de problemen. Zo bracht Boer redding bij een kopbal van Niklas Moisander. Aan de andere zijde waren de blauwwitten gevaarlijk in de counter. De 2-0 viel niet, maar het Zwolse feestje was er niet minder om.