NOS NieuwsAangepast

Onderzoek schadevergoeding MH17

Het advocatenkantoor Beer Advocaten gaat onderzoeken of Rusland, Oekraïne en de niet internationaal erkende Volksrepubliek Donetsk juridisch verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het neerhalen van vlucht MH17. Letselschade-advocaat John Beer heeft goede hoop dat nabestaanden succesvol een schadeclaim kunnen indienen.

Tegen de NOS zegt Beer: "Wij kijken naar de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen. Dat is vrij gebruikelijk in dit soort gevallen, maar wij menen dat er reden is om breder te kijken."

Terroristische daad

Volgens de advocaat, die ook na de crash van een Turkish Airlines-toestel bij Schiphol en na de vliegramp in Tripoli de belangen van nabestaanden behartigde, moeten eerst de feiten boven tafel komen. "Maar als het waar is wat er de afgelopen weken in de pers ontvouwd is, dan is er natuurlijk gewoon sprake van een terroristische daad met hulp van een vreemde mogendheid", zegt Beer.

Het onderzoek moet nog beginnen, maar de advocaat sluit niet uit dat hij op termijn bijvoorbeeld de Russische president Poetin wil verhoren. Beer erkent dat het meer voor de hand ligt om de direct verantwoordelijken aan de tand te voelen.

Historisch voorbeeld

Het is al eens gelukt om een land na een vliegramp een schadevergoeding te laten betalen. Na de aanslag op een vlucht van PanAm boven het Schotse dorp Lockerbie in 1988 betaalde Libië tien miljoen dollar per slachtoffer aan de nabestaanden. Het land, dat toen nog werd geleid door Muamar Kadhafi, werd verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op het Amerikaanse toestel. Bij de ramp vielen 270 doden.

Voor Beer is de Lockerbie-zaak een voorbeeld. Hij heeft in de VS de advocaten van nabestaanden ontmoet. Die zijn volgens Beer bereid om te onderzoeken of 'MH17' een kansrijke zaak is. "Ze willen dat proberen. En dat zouden ze niet doen als het bij voorbaat kansloos zou zijn."

Nabestaanden

Er zijn informele contacten met mensen rond de nabestaanden. Die moeten uiteindelijk de afweging maken of ze een zaak willen beginnen.

Als dat een kans van slagen heeft, beseft Beer dat het een kwestie is van lange adem. In de Lockerbie-zaak duurde het twintig jaar voordat de nabestaanden het geld kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl