"Mensen ontvluchten gebied MH17"

time icon Aangepast

Voor de tweede dag op rij hebben experts in Oost-Oekraïne de rampplek van vlucht MH17 onderzocht. Ze kregen te maken met een granaatinslag, maar over het algemeen speelde de strijd zich op enige afstand af. De zwaarste gevechten, ook bij het rampgebied, zijn 's avonds en 's nachts, zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp.

"Bewoners zeggen dat de strijd dan in alle hevigheid verder gaat. Klaarblijkelijk wordt het iets stiller als wij het gebied overdag betreden."

De granaatinslag was bij een dorpje waar de OVSE-waarnemers naartoe waren gegaan. Dennekamp: "Toen besloten ze terug te keren. Het is niet bekend wie er geschoten heeft, maar volgens een leider van de separatisten werden zij beschoten. Verder was het rustig. Op de rampplek zelf zijn onderzoekers er in geslaagd menselijke resten te vinden."

Strijd gaat door

Het is in het gebied waar vlucht MH17 naar beneden is gehaald over het algemeen rustig als OVSE-waarnemers en Nederlandse experts aan het werk zijn. "Maar soms hoor je een doffe knal en zie je een rookpluim ergens in de verte opstijgen."

Volgens Dennekamp ontvluchten veel mensen het gebied. "Die vinden het niet meer veilig. Zij zeggen dat de gevechten intensiveren als de OVSE en Nederlandse onderzoekers vertrokken zijn. Dus blijkbaar gaat met name in de avond en nacht de strijd in alle hevigheid verder."

Het is volgens Dennekamp de bedoeling dat de onderzoekers morgen weer naar de rampplek gaan. "De OVSE zegt dat ze er vertrouwen in hebben. Het is de derde keer dat ze via deze route het gebied in rijden en dat het langs die route rustig blijft. Dat is de afgelopen dagen het geval geweest en de OVSE vertrouwt erop dat het ook de komende periode zo zal zijn."

STER Reclame