In het Marsdiep bij Texel is vandaag een negen meter lange dwergvinvis gered die in een visnet verstrikt was geraakt. Boten in de buurt probeerden het dier te helpen, maar door het slechte weer dat eraan zat te komen, besloten ze terug te varen.

Peter Gompelman, die met zijn snelle boot tochten aanbiedt in het Waddengebied, bleef alleen achter en kwam al drijvend, met de motor uit, dicht bij de walvis. "Ik zag dat visnet zo dichtbij en pakte het vast om te kijken wat er gebeurt", zegt Gompelman.

"Flinke ruk"

Het dier verzette zich een beetje, maar de ondernemer bleef het net vasthouden. Na een flinke ruk van de dwergvinvis kwam het net los. Daarna zwom de walvis weg.

Gompelman zegt dat hij niet bang was voor het dier. Hij denkt dat de walvis wilde dat hij gered zou worden en daarom zo dichtbij kwam.

Het komt zelden voor dat dwergvinvissen zwemmend in de Waddenzee worden gesignaleerd, zegt Arthur Oosterbaan van Ecomare. De walvis is waarschijnlijk uit koers geraakt. "Deze dieren zitten doorgaans veel noordelijker", zegt Oosterbaan. "Als we ze hier zien dan zijn ze meestal gestrand en overleden."

STER reclame