NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb schiet Van Aartsen te hulp

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam neemt het op voor zijn Haagse collega Van Aartsen, die sinds een pro-Gaza-demonstratie onder vuur ligt. Aboutaleb vraagt zich in een interview met het FD af hoe rechtvaardig het is dat een burgemeester die niet alles ziet of hoort laf wordt genoemd.

De Haagse burgemeester Van Aartsen kreeg kritiek op zijn besluit om niet op te treden tegen betogers die antisemitische leuzen riepen. Bij de betoging werd ook met vlaggen van de terreurgroep ISIS gezwaaid. Meer dan 17.000 mensen hebben een petitie getekend waarin om het ontslag van Van Aartsen wordt gevraagd.

Aboutaleb zegt in het interview met het FD dat justitie en politie niet alles wat bij een demonstratie gebeurt onmiddellijk kunnen zien en horen. "We kunnen niet één op één toezicht houden." Verder zegt hij dat burgemeesters er niet zijn om de publieke opinie te bevredigen, maar om de openbare orde te handhaven.

"Geen meningenpolitie"

Het verbieden van demonstraties waar "primitieve meningen" en "verwerpelijke gedachtes" worden verspreid, vindt Aboutaleb onacceptabel. "We zijn geen meningenpolitie", zegt hij daarover. "Achteraf moet het OM beoordelen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Op dat punt is Van Aartsen onbegrepen."

Aboutaleb (PvdA) waarschuwt verder voor het "importeren" van het Gaza-conflict. Hij belegt in september een conferentie die moet leiden tot een debat. Daarvoor worden onder meer de Joodse- en de moslimgemeenschap uitgenodigd. "Dat mag ook een landelijke aangelegenheid worden", aldus Aboutaleb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl