NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Nog weken onderzoek op rampplek

Een team van 70 Nederlandse en Australische experts heeft ruim vier uur onderzoek gedaan in het gebied waar vlucht MH17 werd neergehaald. Op een persconferentie legde Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de missie, uit hoe de onderzoekers te werk zijn gegaan en sprak hij de verwachting uit dat "we zeker nog enkele weken bezig zijn".

Vanmorgen vertrok het team onder leiding van de OVSE rond 07.20 uur uit Donetsk. Ze reisden via een nieuwe, noordelijke route naar de rampplek en kwamen tegen het einde van de ochtend aan. "Na een korte toespraak van de commandant ter plaatse is een minuut stilte gehouden. Daarna zijn de experts meteen met hun werk begonnen", vertelde Aalbersberg.

Menselijke resten

"Het is de experts gelukt om menselijke resten te bergen. Ook persoonlijke bezittingen zijn op de rampplek aangetroffen. Er is gezocht op een locatie die gisteren is verkend. Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij, dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt", zei Aalbersberg. De delen van stoffelijke overschotten die daarbij zijn gevonden, zijn met ambulances naar Soledar gebracht, waar ze in een koelwagen worden bewaard.

Volgens Aalbersberg wordt in principe alles wat wordt gevonden eerst gefotografeerd. "Daarna wordt het in zakken gedaan, gelabeld en met brancards afgevoerd." De stoffelijke overschotten worden vanaf morgen naar Charkov gebracht en van daaruit naar Nederland.

Troost

Aalbersberg zei verder dat er veel persoonlijke bezittingen zijn veiliggesteld. "Ook deze zijn apart verpakt, in grote zakken verzameld en worden via Charkov naar Nederland gebracht. We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt."

Het team dat vandaag heeft gewerkt, wordt op de nieuwe uitvalsbasis van de onderzoekers in Soledar opgevangen door een medisch team en krijgt morgen rust, zei Aalbersberg. "Zij hebben vandaag zwaar werk verzet en we zijn trots op hun doorzettingsvermogen en hun volharding. Ze realiseren zich dat ze met belangrijk werk bezig zijn en die verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders."

Enkele weken

Morgen verwacht Aalbersberg met vier andere zoekteams verder te kunnen gaan zoeken. "Zondag of maandag zullen we op de volledige sterkte komen van vijf teams. De komende dagen kunnen we gebruik maken van duikers, sonar en speurhonden." Hij benadrukt dat een bezoek aan de rampplek afhankelijk is van het verloop van de onderhandelingen met de OVSE en de veiligheidssituatie ter plaatse.

"Het is nog niet mogelijk om aan te geven wanneer alle werkzaamheden op de rampplek klaar zijn. Dat hangt af van de omstandigheden en van wat we aantreffen", aldus Aalbersberg. "De verwachting is dat we zeker nog enkele weken bezig zijn."

STER reclame