1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Wat is een ISIS-vlag?

De gemeente Den Haag heeft bekendgemaakt dat de ISIS-vlag verboden is tijdens een demonstratie vanavond. Ook in Amsterdam is de vlag zondag taboe. Het is het officiële symbool van de moslimterreurgroep ISIS.

De vlag is zwart en bevat in het Arabisch de tekst "er is geen god dan god". Eronder staat een witte cirkel met de woorden "Mohammed is de boodschapper van god".

De vlag wordt al een aantal jaren door verschillende terreurgroepen gebruikt, waaronder de Somalische terreurgroep al-Shabaab. Maar ISIS heeft de vlag geclaimd, waardoor hij wereldwijd met de groep geassocieerd wordt.

Rayat-al-sawda

Tijdens een demonstratie tegen het geweld in Gaza vorige week in Den Haag droegen sommige deelnemers een ISIS-vlag, maar de meeste vlaggen waren anders. Deze 'rayat-al-sawda'-vlaggen waren ook zwart, met dezelfde islamitische geloofsbelijdenis, maar dan gekalligrafeerd. De tekst staat overigens ook op de nationale vlag van Saudi-Arabië, die groen is.

De zwarte rayat-al-sawda-vlag wordt vaak gebruikt door jihadisten zoals die van al-Qaida, maar wordt al eeuwen gevoerd tijdens oorlogen in de islam.

Ook is er een witte variant, die ook tijdens pro-Gaza-demonstraties is gedragen. Deze vlag wordt vaak geassocieerd met het kalifaat, een grensoverschrijdende islamitische staat. In juni riep ISIS een kalifaat uit.

Demonstraties

Tijdens een persconferentie vandaag zei de Amsterdamse burgemeester Van der Laan dat hij de zwarte vlag met de korantekst zondag zal toelaten tijdens de komende pro-Gaza-demonstratie in de stad.

De ISIS-vlag daarentegen wordt op voorhand strafbaar gesteld. Volgens Van der Laan is ISIS een terroristische organisatie die onder meer vrouwen wil besnijden. Ook Hamas-vlaggen zijn zondag verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl