NOS NieuwsAangepast

Den Haag weert ISIS-vlaggen

ISIS-vlaggen zijn vanavond verboden tijdens de demonstratie in Den Haag tegen politiegeweld. Ook mogen demonstranten hun gezicht niet bedekken.

Gisteren zei het Openbaar Ministerie nog dat de vlaggen onder bepaalde omstandigheden in beslag kunnen worden genomen. Maar dat klopte niet, zegt het OM nu. De vlaggen worden hoe dan ook in beslag genomen.

Zondag is er in Amsterdam een pro-Gaza-demonstratie. Ook dan zijn vlaggen van de streng islamitische terreurbeweging ISIS en gezichtsbedekkende kleding verboden.

Onrust

Vorige week was er een pro-Gaza-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. De demonstranten riepen antisemitische leuzen en zwaaiden met vlaggen van ISIS.

Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag zeggen dat ze zich bewust zijn van de maatschappelijke onrust die dit veroorzaakte. Ze willen herhaling voorkomen en nemen alle ISIS-vlaggen en gezichtsbedekking daarom in beslag.

Kritiek

Burgemeester Van Aartsen liet de betogers vorige week hun gang gaan en ook de politie greep niet in tijdens de demonstratie. Dat leidde tot ophef en kritiek. Duizenden mensen tekenden een petitie om burgemeester Van Aartsen te ontslaan.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels wel een onderzoek begonnen. Twee demonstranten zijn opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl