NOS NieuwsAangepast

"Thuishulp dupe van bezuinigingen"

Volgend jaar zullen meer dan 10.000 thuishulpen door bezuinigingen van gemeenten op straat komen te staan. Ze kunnen dan alleen nog aan de slag als alfahulp die veel minder betaald wordt, waarschuwt de koepel van werkgevers in de thuiszorg (BTN).

Thuis- en alfahulpen helpen onder meer in het huishouden bij mensen die dat zelf niet meer kunnen doen.

Gemeenten moeten in 2015 30 procent korten op langdurige thuiszorg. Ze zullen daarom flink snijden om de begroting op orde te krijgen, zegt de BTN. Die verwacht dat veel ontslagen thuishulpen ervoor kiezen om tegen veel lagere betaling als alfahulp en zonder contract verder te gaan, zegt BTN-woordvoerder Verschuren.

Aanbestedingen

De BTN heeft een analyse gemaakt van aanbestedingen van gemeenten. "Daaruit blijkt dat heel veel gemeenten de alfahulp laten terugkeren. Die moet onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden werken. Dat is een stuk goedkoper, alleen al omdat ze geen pensioen opbouwen. Je gaat eigenlijk de pijn van de bezuinigingen leggen bij de medewerkers die toch al laag betaald worden."

BTN wil het tij keren. "De sector was altijd uurtje factuurtje. Ik denk dat we moeten proberen om de medewerkers die nu huishoudelijke hulp geven, ook op een andere manier in te zetten zodat een klant zo min mogelijk medewerkers over de vloer krijgt maar wel alle hulp behoudt".

Verschuren denkt daarbij aan hulp aan alleenstaanden die eenzaam zijn. Een thuishulp kan zowel iemands huis schoonmaken als aandacht schenken aan de betrokkene. Daarvoor hoef je niet twee medewerkers te sturen, dus dat scheelt de gemeente veel geld, vindt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl