Lars Boom vertrekt naar Astana

Aangepast op

Lars Boom verlaat Belkin en rijdt vanaf januari 2015 voor Astana. Dat maakte de Kazachstaanse ploeg van Lieuwe Westra en Tourwinnaar Vincenzo Nibali bekend op de website.

Boom tekende een contract voor twee jaar. Op de webpagina toont het management van Astana zich verguld met de handtekening van de Brabander. "Boom is een renner voor de klassiekers en een goede ploegmaat voor de grote rondes. Hij won de vijfde etappe in de Tour dit jaar in omstandigheden die de afgelopen tien jaar niet eerder vertoond zijn."

Uitgerekend in die heroïsche kasseienrit ontsnapte Boom in de slotfase met Astana-renners Nibali, Westra en Jakob Fuglsang. Op de laatste kasseistrook schudde Boom zijn toekomstige ploegmaten af.

"Trots op nieuwe stap"

"Ik ben er trots op dat ik de komende twee jaar voor Astana mag rijden", schrijft Boom op zijn Facebookpagina. "Na tien jaar onderdeel te zijn geweest van Rabobank, nu Belkin, was het goed om op zoek te gaan naar een nieuwe stap in mijn carrière."

De 28-jarige klassiekerspecialist was vanaf 2004 verbonden aan het wielerproject van Rabobank en de opvolgers Blanco en Belkin. In die tijd werd hij onder andere Nederlands kampioen op de weg en in de tijdrit en wereldkampioen veldrijden. Daarnaast won hij een etappe in de Vuelta en de Tour.

"Het was een moeilijke beslissing, maar dit was hét moment. Toen de toekomst van Belkin onzeker werd, ben ik door verscheidene teams gevraagd om te tekenen voor hun ploeg. Op dat moment begon ik mij te realiseren het de juiste beslissing zou zijn om een volgende stap te nemen. Vanaf het begin was Astana geïnteresseerd en Aleksandr Vinokoerov overtuigde mij ervan dat ik perfect zou passen in het beste team van de afgelopen Tour de France."

De kans is groot dat Boom ook volgend jaar te zien zal zijn in de Tour. Hij schrijft: "Ik krijg een sterke ondersteuning in de voorjaarsklassiekers en zal zelf van waarde kunnen zijn de Tour van 2015 die volgend jaar van start gaat in Utrecht."

Blikvanger Rabobank/Belkin

Met het vertrek van Boom verliest de wielerploeg een van zijn blikvangers. Voorafgaand aan de Tour werd bekend dat Belkin stopt als sponsor van de Nederlandse wielerploeg. De ploeg, die waarschijnlijk verder gaat in samenwerking met de schaatsformatie Brandloyalty, is in een gevorderd stadium van onderhandeling met de beoogde hoofdsponsor Lotto.

Boom is niet de enige die in de belangstelling stond van andere ploegen. Ook Bauke Mollema denkt na over een nieuwe stap in zijn carrière.

Ook LL Sánchez naar Astana

Naast Boom maken ook de Spanjaard Luis Léon Sánchez (Caja Rural) en de Italianen Diego Rosa (Androni Giocattolli - Venezuela) en Davide Malacarne (Europcar) de overstap naar Astana. Zij tekenden allen voor één jaar.