NOS NieuwsAangepast

"Amsterdam vies, vuig, te vol"

Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Als er niets gebeurt, kan de stad de miljoenen toeristen niet meer met goed fatsoen ontvangen, schrijft directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in een open brief aan NRC Handelsblad.

Volgens hem moet het stadsbestuur alle ruimte nemen en krijgen om de stad weer leefbaar te maken. Hiertoe is een eerste aanzet gedaan, maar die zou niet ver genoeg gaan.

Irritaties

Volgens Pijbes is het aantal bezoekers voor de musea aan het Museumplein inmiddels de vijf miljoen per jaar gepasseerd. "Nergens in Nederland komen op een vergelijkbaar klein oppervlak dergelijke aantallen samen. Daarbovenop komen nog de dagjesmensen, bezoekers en passanten die niet de musea binnengaan."

Pijbes luidt de noodklok. Binnen afzienbare tijd worden volgens hem de grenzen van de groei bereikt. "Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen."

Aangevreten

De directeur wil onder meer dat illegale shortstay-kamerverhuur en "beschamende wantoestanden in de prostitutie" worden aangepakt. Ook moeten er "eindelijk voldoende fietsstallingen" worden gebouwd.

Verder is "de middeleeuwse manier van huisvuil aanbieden" in de binnenstad en rondom het Museumplein hem een doorn in het oog. "In de rijkste wijken van het land scheuren wekelijks de vuilniszakken open, aangevreten door meeuwen, ratten en ander ongedierte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl