NOS NieuwsAangepast

"Warme, natte juli straks normaal"

"Het was een extreme julimaand. Dat zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke over het weer in de afgelopen maand. Records werden er gebroken, maar volgens Kuipers Munneke kunnen we maar beter wennen aan warme en natte julimaanden.

"Door de klimaatverandering krijgen we extremere zomers: warmer en natter, en dus zou deze julimaand in 2070 heel normaal kunnen zijn, exemplarisch voor de toekomst."

De afgelopen julimaand brak overigens geen officiële records voor het hele land (wel in het noorden), maar was uitzonderlijk warm en nat. Het KNMI meldt vandaag dat het in De Bilt gemiddeld over de afgelopen maand 19,8 graden was, tegen 17,9 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Daarmee eindigt juli 2014 op de zesde plaats in de top tien van de warmste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1901.

Warme slaapkamer

Wat Kuipers Munneke verder opviel waren de warme nachten. 's Nachts kwam de temperatuur vaak niet onder de 17 graden. Kuipers Munneke: "Mensen in mijn omgeving hadden het daar vaak over, dat ze de warmte het huis niet uit kregen. De slaapkamer was vaak veel te warm."

Ook opvallend waren de grote verschillen in neerslag. Het noorden was zeer droog, vooral op de Wadden en in Groningen. Maar in het midden en zuiden van het land viel in juli een hoeveelheid neerslag voor een heel kwartaal, aldus Kuipers Munneke. Het past in het beeld van de klimaatverandering: zomer worden warmer en natter. "Wat nu extreem is, is straks normaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl