"Ebola-patiënten vluchten uit kliniek"
"Veel ebola-patiënten die zijn opgenomen, vluchten uit de kliniek of worden door familieleden opgehaald. Die mensen vormen een enorm gevaar voor de rest van de bevolking", zegt Roeland Monasch, die in Sierra Leone werkt voor Unicef.
"Het stigma rondom ebola zorgt voor enorme problemen. Dokteren en zusters die in ebola-klinieken werken, worden verstoten door de lokale bevolking."
Noodtoestand
"Er zijn in Sierra Leone nu 500 ebola-gevallen geregistreerd en het is nog steeds niet onder controle", zegt Monasch in het Radio 1 Journaal. "Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe. Er zijn nu ook gevallen geconstateerd in de hoofdstad Freetown. Er is veel paniek onder de bevolking."
De regering van Sierra Leone kondigde vandaag de noodtoestand af vanwege de ebola-uitbraak. Het West-Afrikaanse land gaat onder meer het leger inzetten om gebieden waar het dodelijke virus heerst af te sluiten van de buitenwereld.
Fouten
De arts die de leiding had over de ebola-aanpak in Sierra Leone bezweek deze week zelf aan het virus. Volgens Monasch laten de arbeidsomstandigheden van de doktoren veel te wensen over. "Er is een groot tekort aan medisch personeel. De doktoren en zusters die er zijn, maken soms werkdagen van twaalf uur of langer."
"In de ebola-centra, waar ze in heel dikke pakken lopen en het heel heet is, kun je eigenlijk niet langer dan vier uur achter elkaar werken. Onder zulke omstandigheden worden fouten gemaakt."
Megafoons
Unicef richt zich in Sierra Leone vooral op de bewustwording van de risico's van ebola. "Met megafoons gaan we van dorp tot dorp om de mensen te waarschuwen. Ook regelen we medicijnen en vangen we de weeskinderen op van ouders die zijn overleden aan ebola."
"Intussen ligt de hele economie op z'n gat. De allerarmsten voelen dit extra hard."