NOS NieuwsAangepast

Miljard voor Surinaamse goudmijn

Door correspondent Harmen Boerboom

Het Amerikaanse bedrijf Newmont investeert zo'n 1 miljard dollar in een nieuwe goudmijn in Suriname. De investering in het Merian-gebied in het oosten van het land komt na een maandenlange periode van onzekerheid. Hoewel de contracten met de Surinaamse regering al in november werden getekend, twijfelde Newmont vanwege de lage goudprijzen of het wel door moest gaan met het project.

25 procent

De staat Suriname krijgt een aanzienlijk deel van de opbrengst. President Bouterse zei al bij zijn aantreden in 2010 dat hij vond dat Suriname te weinig kreeg uit de goudopbrengsten van multinationals die in het land actief zijn.

Met Newmont is daarom door Suriname hard onderhandeld. De staat krijgt nu 25 procent van de goudopbrengst, zei de topman van de Joint Venture Surgold, Adriaan van Kersen, vorig jaar na de ondertekening van de samenwerkingscontracten.

Risico

De oppositie in het Surinaamse parlement vindt dat de regering een te groot risico loopt. De regering betaalt het bedrijf Newmont 400 miljoen dollar voor het aandeel van 25 procent. Minister Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is het niet eens met de oppositie. Volgens hem gaan de kosten voor de baten uit. Hij zei dat er heel veel goud in de grond zit en dat de investering binnen een paar jaar is terugverdiend. "En als blijkt dat we niet genoeg geld hebben, dan lenen we het."

Ook Van Kersen maakt zich geen zorgen over het risico. Als Suriname te weinig geld zou hebben dan kan volgens hem het aandeel van 25 procent altijd nog naar beneden worden bijgesteld.

Opsteker

De beslissing van Newmont om met het project door te gaan is een opsteker voor de Surinaamse president. De Merian-mijn wordt, na de Rosebel-mijn van het Canadese Iamgold, qua grootte de tweede goudmijn van het land.

Volgend jaar zijn er verkiezingen en Bouterse zou gezichtsverlies hebben geleden als het project was gestrand. De Surinaamse mijnbouw kreeg vorige maand een harde klap te verduren toen het bauxietbedrijf Suralco een productieverlaging aankondigde. Daardoor komen rond de duizend werknemers op straat te staan.

Banen

De verwachting is dat het Merian-project meer dan tweeduizend banen oplevert. Het eerste goud wordt waarschijnlijk na 2016 gewonnen. Topman Goldberg van Newmont verwacht dat de mijn daarna zeker 11 jaar lang tegen concurrerende prijzen zal produceren.

Volgens hem zijn er ook goede afspraken gemaakt over milieubeheer. Ook is er gesproken met de omliggende dorpen die nu voor een belangrijk deel leven van kleinschalige goudwinning. Dorpelingen zijn bang dat het ze in de toekomst door het bedrijf wordt verboden om er goud te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl