NOS NieuwsAangepast

Eenheidsworst herinnert aan WOI

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Aankomend weekend wordt de oorlog uitgebreid herdacht.

President Hollande van Frankrijk en de Duitse bondspresident Gauck herdenken zondag de Duitse oorlogsverklaring aan Frankrijk. Bij de zware gevechten vielen daar toen meer dan 30.000 doden. Op maandag 4 augustus is de internationale herdenking van de Duitse invasie van België.

Door alle herdenkingen komen ook verschillende anekdotes aan het oppervlak. Zoals over de eenheidsworst, een term die iedereen kent en zijn oorsprong heeft in de Eerste Wereldoorlog.

De oorlog leidde ook tot grote problemen in ons land. Rusland stopte de export van graan naar Nederland, waardoor er veel werd gehamsterd onder de bevolking. Het gevolg was voedselschaarste en dat werd met de jaren erger.

Gekookte longen

In maart 1918 werd de verstrekking van vlees zelfs beperkt, waarna werd gezocht naar een alternatief. Voortaan kreeg men geen losse stukken vlees, maar zogenoemde eenheidsworst via een bon. Die worst bestond uit vleesafval en de goedkoopste onderdelen van slachtdieren. Denk aan gekookte longen, ingewanden, darmvet en wangvlees.

Smullen

Er waren meerdere varianten van de eenheidsworst; een bloedworst en een leverworst. Van deze twee versies was een goedkopere en een duurdere worst verkrijgbaar. Het verschil zat in de samenstelling en de hoeveelheden van de ingrediënten.

Slager Herman ter Weele maakte ter gelegenheid van de herdenkingen de eenheidsworst bijna honderd jaar later nog eens na. Zijn oordeel: "Nou, het smaakt best wel. Valt niet tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl