NOS NieuwsAangepast

EU-sancties vertrouwelingen Poetin

De Europese Unie heeft acht Russen toegevoegd aan de lijst mensen en bedrijven die te maken krijgen met sancties. Drie van de acht zijn vertrouwelingen van het eerste uur van president Poetin.

Op de lijst staan onder anderen Arkadi Rotenberg, Joeri Kovaltsjoek en Nikolai Sjamalov. Rotenberg is Poetins vroegere sparringpartner bij het judo en grootaandeelhouder van het bedrijf dat onlangs opdracht kreeg een brug van Rusland naar de Krim te ontwerpen.

Bank Rossiya

Kovaltsjoek kent Poetin al heel lang. Hij is mede-oprichter van Ozero Datsja, een coöperatie van invloedrijke mensen rond Poetin. Kovaltsjoek is ook topman van Bank Rossiya, die na de annexatie van de Krim filialen heeft geopend op het schiereiland.

De derde vertrouweling, Sjamalov, was ook vanaf het begin betrokken bij Ozera Datsja. Hij is tevens grootaandeelhouder van Bank Rossiya.

De nieuwe EU-sancties die gisteravond zijn afgekondigd, gaan met onmiddellijke ingang in. De mensen op de lijst mogen de EU niet in en hun banktegoeden worden bevroren.

Aan de lijst zijn ook drie bedrijven toegevoegd. Op de lijst staan nu 95 mensen en 23 bedrijven en organisaties. Die hebben volgens de EU de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden of geprofiteerd van de inlijving van de Krim door Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl