NOS NieuwsAangepast

"Groep criminele jongeren groter"

De groep Nederlands-Marokkaanse jongeren die is betrokken bij zeker zes liquidaties en een reeks gewelddadige overvallen in Nederland en Antwerpen is een stuk groter dan gedacht, meldt de Volkskrant. Het zou gaan om honderden jongeren, eerder werd uitgegaan van tientallen.

Volgens de krant gaat het om drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders die allemaal aan elkaar zijn gelieerd. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt in een reactie niet te kunnen bevestigen dat het om honderden jongeren gaat. De krant schrijft dat veel jongeren naar Marokko vluchten om onder vervolging uit te komen. Marokko levert geen onderdanen uit.

Beslaglegging

Maar het Nederlandse Openbaar Ministerie en justitie in Marokko sloten eind 2012 een verdrag waarmee Nederlands-Marokkaanse verdachten in Marokko kunnen worden vervolgd en berecht. Afgelopen week stond de eerste verdachte in Marokko voor de rechter. Hamza B. (26) wordt verdacht van de liquidatie van twee jongeren op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Veel crimineel geld dat de Nederlands-Marokkaanse jongeren verdienen zou worden geïnvesteerd in vastgoed in Tanger. Nederland heeft volgens de krant inmiddels voor 100 miljoen euro beslag laten leggen op huizen in Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl