NOS Nieuws Buitenland Aangepast

"Gebied MH17 bereiken wordt lastig"

Het team dat in Oekraïne onderzoek wil doen naar de vliegramp, doet morgen opnieuw een poging om het rampgebied te bezoeken. Vanochtend oordeelde een team van de OVSE dat het gebied voor de vierde dag op rij te gevaarlijk was voor onderzoek.

Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, acht de kans niet groot dat zijn team morgen het rampgebied in kan. "We moeten realistisch zijn: het zal moeilijk zijn om de komende dagen het gebied te bereiken", zegt Aalbersberg. Hij zegt verder dat het onderzoeksteam "op en top gemotiveerd blijft" om aan de slag te gaan.

Als de rampplek morgen toch veilig is, gaan zo'n honderd man de wrakstukken van vlucht MH17 onderzoeken. Onder hen zijn Nederlandse en internationale onderzoekers.

Maleisische agenten

Aalbersberg sprak vandaag met functionarissen uit Maleisië. Die hebben hem toegezegd dat er 68 Maleisische agenten naar Oekraïne worden gestuurd om de repatriëringsmissie te versterken.

De Maleisiërs gaan samenwerken met de Nederlandse marechaussee en met Australische agenten.

Mijnen

De regering in Oekraïne liet vandaag weten dat het voorlopig niet stopt met de gevechten met separatisten. Een woordvoerder voegde daar wel aan toe dat de regering er alles aan doet om de internationale onderzoekers toegang te geven tot de rampplek.

In de buurt van het gebied zouden mijnen liggen. Volgens Kiev hebben de separatisten die op verschillende plekken gelegd, maar zijn exacte locaties niet bekend. De mijnen zouden ook langs toegangsroutes naar de rampplek liggen. Mogelijk is dat een van redenen waarom de konvooien van de OVSE de afgelopen dagen het gebied niet in mochten.

Wrakstukken

De wrakstukken van vlucht MH17 liggen verspreid over een groot gebied waar al dagen wordt gevochten. De Amerikaanse krant Wall Street Journal heeft een overzichtskaart gemaakt waar de stukken zijn terechtgekomen.

STER reclame