NOS NieuwsAangepast

Kiev: mijnen rond rampplek MH17

In het gebied rond de rampplek van de MH17 liggen mijnen. Dat heeft woordvoerder Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsdienst gezegd. Het is niet duidelijk waar precies de mijnen liggen, en wanneer ze er zijn neergelegd.

De mijnen liggen volgens Lysenko ook langs toegangsroutes naar de rampplek. Dat is mogelijk één van redenen waarom de konvooien van de OVSE de afgelopen dagen het gebied niet in mochten.

De woordvoerder zei verder dat het Oekraïense leger voorlopig niet van plan is de gevechten in het gebied te staken. Kiev doet er alles aan om de internationale onderzoekers toegang te geven tot de plek waar op 17 juli de Boeing werd neergehaald, zei Lysenko.

"In handen van terroristen"

Maar op dit moment kan het Oekraïense leger de veiligheid niet garanderen, doordat het gebied "tijdelijk in handen is van terroristen", zei Lysenko. Volgens hem wil het leger de rebellen omsingelen en afsnijden van aanvoerroutes.

In het hele door rebellen bezette gebied in Oost-Oekraïne blijft het onrustig, vooral langs de grens met Rusland, zei Lysenko. Volgens hem gaan de Russen door met het bevoorraden van de rebellen.

Konvooi teruggestuurd

Vanochtend probeerde een verkenningsmissie van de OVSE de rampplek te bereiken, maar opnieuw werd het konvooi teruggestuurd naar Donetsk omdat er langs de route gevochten werd.

Premier Rutte uitte gisteren nog kritiek op de gevechten rond het rampgebied. Hij belde met president Porosjenko om de situatie te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl