NOS NieuwsAangepast

"UberPOP is illegaal als de pest"

De taxi-app UberPOP is in strijd met de wet, omdat niet-professionele chauffeurs taxiritjes gaan verzorgen en niet voldoen aan de eisen waarmee taxibedrijven te maken hebben. "Het is zo illegaal als de pest", zei Bas Vos van de belangenvereniging Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi in het NOS Radio 1 Journaal.

"Wat hier gebeurt, is hetzelfde als wat snorders doen", zei Vos. Snorders zijn illegale taxichauffeurs.

Taxiprijzen zijn opgebouwd uit verscheidene componenten. Zo worden bedragen voor vergunningen en een inzittendenverzekering doorberekend. Mensen die voor Uber iemand een taxirit aanbieden, hebben met veel minder eisen te maken.

Lariekoek

"Ik denk dat de overheid niet anders kan dan dit verbieden. Bovendien kloppen de argumenten van Uber niet", aldus Vos. "Het bedrijf zegt dat er vaak te weinig taxi's in de buurt zijn als iemand er een nodig heeft. Dat is lariekoek. Sinds de liberalisatie in 2000 zijn er juist te veel taxi's."

Uber begon vanochtend in Amsterdam met UberPOP. Mensen die een taxi nodig hebben, kunnen met de app een ritje boeken bij een niet-professionele chauffeur. Dat is de helft goedkoper dan rijden met een officiële taxi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl