NOS NieuwsAangepast

Veel doden bij geweld NW-China

Bij een geweldsuitbarsting in Noordwest-China zijn tientallen mensen omgekomen. De politie opende het vuur toen een groep gewapende mannen mensen op straat aanviel.

De aanval was vermoedelijk het werk van Oeigoeren, een islamitische minderheid die zich verzet tegen de overheersing van de Han-Chinezen. Een reeks aanslagen in China, waaronder een aanslag op het plein van de Hemelse Vrede, wordt aan Oeigoeren toegeschreven.

De groep viel eerst een politiebureau en andere overheidsgebouwen aan. Daarna gingen de Oeigoerse militanten de straat op, vielen voorbijgangers aan en staken auto's in brand.

De politie schoot volgens staatsmedia tientallen "terroristen" neer en er zouden ook Han-Chinezen zijn omgekomen. Exacte aantallen zijn niet bekendgemaakt.

200 doden

De aanval was gisteren al, maar is door de Chinese regering niet eerder naar buiten gebracht. In Xinjiang zijn bij vergelijkbare aanslagen het afgelopen jaar al meer dan 200 mensen om het leven gekomen.

Het World Uyghur Congress, de vertegenwoordiging van Oeigoeren die in ballingschap leven, heeft het optreden van de politie veroordeeld. Volgens hen was provocatie van de politie de aanleiding voor de aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl