Waterschappen zijn op een aantal plekken nog bezig met het wegpompen van de enorme hoeveelheid regen die gisteren viel. Het duurt nog zeker een paar dagen voordat al het water is weggepompt, denken de waterschappen.

Onder meer in het Utrechtse Kockengen zijn de problemen groot. Verschillende straten staan volledig blank. De noodpompen staan daar sinds gisteren non-stop aan.

Terug van vakantie

Het is niet de eerste keer dat complete straten in Kockengen zijn ondergelopen, maar zo erg is het volgens bewoners nog nooit geweest. "Het is teleurstellend dat je een dag na de regenval nog steeds deze situatie aantreft", zegt een buurtbewoner. Hij denkt dat het water niet weg kan vanwege achterstallig onderhoud van het riool.

Sommige buurtbewoners in het dorp zijn eerder teruggekomen van vakantie om met hun eigen ogen te zien hoeveel schade de regen heeft aangericht. Het Verbond van Verzekeraars denkt dat de zware regenval van gisteren in Nederland voor zeker 10 miljoen euro schade aan huizen heeft veroorzaakt.

Ook in Noord-Brabant ontstonden er problemen door de regen. De gemeenten Tilburg en Loon op Zand zeggen dat de wateroverlast niet te voorkomen was. "Er was sprake van langdurige extreme regenval en daar is de bestaande riolering niet op berekend", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Regenrecord

In Heemskerk liep het water gisteren een ondergrondse parkeergarage in. De brandweer is de garage aan het leegpompen. Daar staan nog een heleboel auto's. Het water uit de naastgelegen sloot liep zo snel de garage in, dat de eigenaren geen tijd hadden om hun auto weg te halen.

Ondanks de extreme regenval was het gisteren niet de natste dag ooit. In 1948 viel op 3 augustus in Voorthuizen 208 millimeter regen in een dag. Gisteren viel de meeste regen in Alphen aan de Rijn: 181 millimeter.

STER reclame