NOS Nieuws Buitenland Aangepast

"Gaza schudde op grondvesten"

De Gazastrook beleefde de zwaarste nacht tot nu toe sinds het begin van de Israëlische aanvallen. Het leger bestookte 150 doelen, melden Israëlische media. "Mijn hotel schudde op zijn grondvesten", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Na de mislukte poging tot een aanvalspauze gisteren kondigde premier Netanyahu aan dat de strijd nog lang kan gaan duren.

Hoe waren de aanvallen vannacht?

"Vannacht was anders dan voorgaande nachten. De aanval begon met zogenoemde flares, dat zijn lichtkogels. De hele stad werd daardoor verlicht. Dat was wonderlijk, want dat heeft volgens mij geen enkel militair doel. Normaal worden die lichtkogels gebruikt om troepen op de grond bij te lichten als er 's nachts een speciale operatie is. Maar voor bombardementen zijn die niet nodig. Het enige dat men hier kon bedenken voor het gebruik van flares is om mensen angst aan te jagen door de hele stad te verlichten. Daarna volgden zware bombardementen. Er zijn 150 doelen geraakt, dus dat zal in de hele Gazastrook zo zijn geweest."

Er zijn ook bommen op het huis van Hamas-leider Haniyeh terecht gekomen. Waarom?

"Dat huis stond tot nu toe overeind. Als je daar langs reed dan dacht je wel "dit is in ieder geval geen veilige plek om te zijn". Haniyeh is de politiek leider van Hamas. Tot vannacht hadden de meeste doelwitten te maken met de militaire tak van Hamas. Dit is de politiek leider, en dat is een stap verder. Natuurlijk was hij niet thuis, want alle Hamas-leiders zijn ondergedoken. Ook de belangrijkste radio- en tv-zender is geraakt. Het is een propagandazender, maar ook een belangrijke nieuwsvoorziening voor de mensen hier. Israël heeft daarmee twee symbolische doelen geraakt. Haniyeh heeft na het bombardement gezegd dat hij zich niet bang laat maken."

Is dat een nieuwe fase in het conflict?

"Aan de ene kant kan het duiden op een nieuwe fase. Aan de andere kant kan het ook een eenmalige actie zijn waarmee Israël in één nacht een boodschap heeft willen afgeven. Dat zal de komende uren of dagen moeten blijken. Netanyahu zei gisteren wel dat de strijd doorgaat en dat hij een langere campagne wil. Het doel blijft voor de Israëliërs om de tunnels tussen Israël en Gaza te ontmantelen."

Gisteren vielen er tien doden, vooral kinderen, bij de beschieting van een pleintje met een draaimolen. Is er meer bekend over wat daar gebeurd is?

"Het Israëlische leger ontkent erachter te zitten. Nou is de woordvoering van het leger niet altijd betrouwbaar. Na de beschieting van een VN-school, een paar dagen geleden, beweerde Israël dat ze een beschieting hadden uitgevoerd en dat de school leeg was. Later bleek dat dat niet zo was, dus we weten nooit zeker wat de waarheid is. Nu zegt Israël dat het een afgezwaaide raket van Hamas was, en dat kan op zich heel goed. Het gebeurt regelmatig dat de raketten van Hamas in Gaza zelf terecht komen. Als dat zo is geweest dan zal Hamas dat in ieder geval nooit bekendmaken. Ze maken ook nooit bekend hoeveel strijders ze zijn kwijtgeraakt."

STER reclame