Bij een volksgericht in Pakistan is een vrouwelijk lid van een religieuze sekte vermoord vanwege een zogenaamd godslasterlijk bericht op Facebook. Ook twee van haar kleindochters zijn om het leven gebracht.

De doden zijn leden van de sekte van de Ahmadi's, die zichzelf als moslim beschouwen maar in een profeet na Mohammed geloven. In 1984 nam het Pakistaanse parlement een wet aan waarin staat dat Ahmadi's geen moslims zijn. Veel Pakistanen beschouwen hen als ketters. Radicale groeperingen willen de Ahmadi's geheel buiten het openbare leven plaatsen.

De gewraakte afbeelding op Facebook was een foto van de Kaäba, een kubusvormig gebouw in de moskee in Mekka. Volgens een politiefunctionaris was er op de foto "naaktheid" te zien.

Brandstichting

De moordpartij was gisteravond in Gujranwala, op 22 kilometer ten zuidoosten van Islamabad. Een woedende menigte verzamelde zich bij een politiebureau om zich te beklagen over blasfemische uitlatingen op Facebook. Tegelijkertijd staken mensen huizen in brand van Ahmadi's. De man die het bericht had geplaatst, zou ongemoeid zijn gelaten.

Een woordvoerder van de Ahmadi's zegt dat de politie niet optrad tegen de brandstichters. Hij noemt de geweldsuitbarsting de ernstigste in vier jaar. In 2010 werden 86 leden van de beweging vermoord.

In Pakistan neemt het geweld toe tegen andersdenkenden en religieuze minderheden. Aanklachten wegens blasfemie nemen hand over hand toe. In 2011 was er één aanklacht, dit jaar volgens Human Rights Watch al honderd.

STER reclame