Door een offensief van het Oekraïense leger in het gebied waar het vliegtuig neerstortte, moesten rebellen vandaag soms halsoverkop vluchten. Ook in de stad Torez vertrokken separatisten in allerijl. Een wagon met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van vlucht MH17 werd achtergelaten.

De wagon, die vergrendeld is, werd de afgelopen tijd bewaakt door gewapende separatisten. Toen vanmiddag het Oekraïense leger naderde zag Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens hoe ze er vandoor gingen in een auto. "We kunnen de rampplek niet langer beveiligen", hoorde hij een separatist zeggen tegen een collega.

In Torez, een stad van 80.000 inwoners, klonk vandaag veelvuldig het luchtalarm. Bij het offensief van het leger werden tanks en gevechtsvliegtuigen ingezet. De straten waren uitgestorven, zag Duintjer Tebbens.

Ook op andere plekken waren confrontaties tussen het leger en de separatisten. Volgens correspondent David Jan Godfroid probeert het leger de weg tussen Rusland en Donetsk af te snijden om zo de aanvoer van materieel uit Rusland onmogelijk te maken.

Godfroid vermoedt dat Kiev zo snel mogelijk Donetsk wil heroveren op de separatisten, mogelijk nog deze week.

STER reclame