NOS NieuwsAangepast

Duizenden bij Gaza-protest R'dam

In Rotterdam hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor de Palestijnen in de Gazastrook. De deelnemers zijn het niet eens met de Israëlische aanvallen van de laatste weken. Ze wilden vooral aandacht vragen voor de vele kinderen die daarbij zijn omgekomen.

Volgens verslaggever Henrik-Willem Hofs liepen er zeker 10.000 mensen mee. Hij noemde het een felle, maar waardige demonstratie zonder grote incidenten.

De demonstranten liepen onder meer over de Erasmusbrug en de Willemsbrug. Zo'n 150 ordebewakers van de organisatie controleerden of er geen ISIS-vlaggen werden meegedragen. Die terreurorganisatie heeft een streng islamitische staat uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Naar verluidt zijn er tijdens de demonstratie enkele vlaggen in beslag genomen.

Palestijnse vlag

De deelnemers riepen leuzen als "Free Free Palestine". Aan het eind van het protest is er bij de vlaggenparade langs de Boompjes een Palestijnse vlag gehesen. Bij de vlaggenparade wapperen dag en nacht 180 vlaggen van alle nationaliteiten die in Nederland zijn vertegenwoordigd. Het hijsen van de Palestijnse vlag staat symbool voor de wens dat Palestina ooit wordt erkend als soevereine staat.

Het protest was een initiatief van onder meer NIDA Rotterdam, de Rotterdamse afdelingen van de SP en GroenLinks en Youth For Palestine.

Eerder trokken demonstraties in Den Haag en Amsterdam enkele duizenden deelnemers. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog beelden van het protest in Den Haag. Veel deelnemers hadden ISIS-vlaggen bij zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl