Op de negende dag na de vliegramp zijn er voor de vierde keer kisten met slachtoffers aangekomen in Nederland. Op vliegbasis Eindhoven landden opnieuw twee vliegtuigen uit Charkov, met in totaal 38 kisten. Voorlopig zijn dit de laatste twee vluchten van de luchtbrug met Oekraïne.

Sinds woensdag, de Dag van Nationale Rouw, volgden iedere dag twee vliegtuigen naar Eindhoven. In totaal zijn nu 227 kisten op Nederlandse bodem. De kisten werden opnieuw met veel ceremonieel ontvangen. Namens het kabinet woonden minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) de ceremonie bij.

Daarna reden de rouwwagens voorlopig voor het laatst in colonne over de A2 en A27 naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de lichamen geïdentificeerd door een team van internationale experts.

Nabestaande op rampplek

Voor het eerst hebben nabestaanden vandaag de rampplek van vlucht MH17 bezocht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski legden op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte onder meer een krans. De twee waren op eigen houtje naar Oost-Oekraïne gereisd.

Ondertussen werd Nederlandse experts de toegang naar de rampplek ontzegd. Waar ze precies zijn tegengehouden is onduidelijk, maar om veiligheidsredenen konden ze niet in de buurt komen. Ook experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing en veertig Nederlandse marechaussees kunnen nog niet naar wrakstukken van de Boeing.

Diplomatie

Ook was er zaterdag weer diplomatiek overleg, vooral door premier Abbott van Australië. Die herhaalde zijn oproep voor een gewapende missie naar de rampplek, om die te beveiligen.

Ook belde hij met de Russische president Poetin. Ze hebben allebei de wens voor een staakt-het-vuren rond de rampplek geuit..

Identificatie

Aan het begin van de avond werd bekend dat het eerste slachtoffer van de vliegramp is geïdentificeerd. Het gaat om iemand met de Nederlandse nationaliteit. De identiteit van het Nederlandse slachtoffer wordt niet openbaar gemaakt.

STER reclame