NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gevechtspauze Gaza 4 uur langer

De gevechtspauze in Gaza is met vier uur verlengd, tot middernacht lokale tijd. Dat heeft de Israëlische minister Yuval Steinitz op de Israëilische televisie gezegd.

Het is onduidelijk of Hamas ook instemt met de verlenging. Het opschonen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook zou volgens de regering wel doorgaan.

Oproep

Zeven landen riepen Israël vanmiddag op de gevechtspauze die vanmorgen om 7.00 uur in ging te verlengen. De pauze zou duren tot 19.00 Nederlandse tijd.

De gevechtspauze wordt door hulporganisaties gebruikt om hulpgoederen naar Gaza te brengen en slachtoffers te bergen. Tot nu zijn meer dan duizend Palestijnen gedood in het conflict.

Boodschappen

Volgens NOS-correspondent Monique van Hoogstraten wordt goed gebruikgemaakt van de gevechtspauze. "Er zijn doden onder het puin vandaan gehaald, veel meer dan verwacht. Mensen hebben ook boodschappen gedaan, familie bezocht en gecontroleerd hoe hun huizen erbij staan."

Van Hoogstraten zegt dat het erop lijkt dat er pogingen worden gedaan de stilte steeds een beetje te verlengen. "Intussen werken ze dan aan een definitief staakt-het-vuren."

STER reclame