NOS NieuwsAangepast

Plagiaat nekt Buzzfeed-journalist

De populaire Amerikaanse website Buzzfeed heeft journalist Benny Johnson ontslagen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan plagiaat. Johnson nam onder meer stukken over van andere journalisten, Wikipedia en Yahoo Answers, waar het publiek vragen mag stellen en beantwoorden.

De zaak kwam aan het rollen toen Johnson zelf via Twitter kritiek had op een andere website. Hij was boos dat de site zijn stuk over de kleurrijke sokken van oud-president Bush had overgenomen zonder bronvermelding. Daarna wezen andere twitteraars Johnson erop dat hij het zelf ook niet al te nauw nam met verwijzen.

Beschaamd

Buzzfeed onderzocht de ruim 500 artikelen die Johnson had geschreven en ontdekte in zeker 40 stukken zinnen of frasen die woord voor woord worden geknipt en geplakt van andere sites.

"We zijn bijzonder beschaamd en het spijt ons dat we u misleid hebben", schrijft de hoofdredactie van Buzzfeed. "Benny is een vriend, collega en - op zijn beste momenten - een creatieve kracht, maar nu hebben we geen andere keuze dan hem te ontslaan."

Kattenfilmpjes

De affaire is pijnlijk voor Buzzfeed, omdat het de laatste jaren hard werkte van zijn frivole imago af te komen. De site stond vroeger vooral bekend om top-10-lijstjes en kattenfilmpjes, maar tegenwoordig wordt er ook serieuze journalistiek bedreven.

"Onze schrijvers hadden geen journalistieke achtergrond en werden niet aan journalistieke standaards gehouden, omdat we geen journalistiek bedreven. Dat is echter al lang niet meer het geval", schrijft de hoofdredactie.

De teksten zijn inmiddels aangepast. In de verklaring van Buzzfeed zijn alle artikelen opgenomen waarin Johnson andermans werk verkeerd gebruikte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl