NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Vanochtend gevechtspauze Gaza

Israël en Hamas zijn het eens over een twaalf uur durende gevechtspauze die vanochtend ingaat. Dat heeft het Israëlische leger bevestigd.

Het leger zegt dat het opsporen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook gedurende die periode wel doorgaat. Als militairen of Israëlische burgers worden aangevallen zal het leger reageren.

Hamas

Eerder meldde een hoge Israëlische functionaris al aan de krant Haaretz dat premier Netanyahu akkoord was met de gevechtspauze. De Israëlische premier heeft aan de Amerikaanse minister Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten dat de aanvallen vanaf 07.00 uur Nederlandse tijd worden gestaakt.

Het Britse persbureau Reuters meldt dat een woordvoerder van Hamas heeft gezegd dat alle Palestijnse groeperingen akkoord gaan met een pauze in de vijandelijkheden. In die periode kunnen hulporganisaties medicijnen, voedsel, water en andere hulpgoederen naar de Gazastrook brengen.

Topoverleg Parijs

Gisteravond wees Israël nog een voorstel van Kerry voor een wapenstilstand af. Morgen overleggen in Parijs de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Turkije en Qatar over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Vannacht zijn de gevechten in de Gazastrook gewoon doorgegaan. Het Israëlische leger meldt dat daarbij twee soldaten zijn omgekomen. Hoeveel doden er vannacht aan Palestijnse kant zijn gevallen is niet bekend.

STER reclame