Enkele Nederlandse forensisch onderzoekers zijn vandaag samen met de OVSE in het rampgebied in Oost-Oekraïne geweest. Ze concludeerden dat het er veilig is, zegt correspondent David Jan Godfroid, die met ze meereisde.

De twee Nederlanders, van het Team Forensische Opsporing (LTFO), landden vanochtend in Donetsk. Daar zijn ze door de OVSE geïnformeerd over het gebied, waarna ze in een colonne van zo'n tien auto's vertrokken naar de rampplek.

"Geen moment onveilig"

Daar keken ze rond, maakten ze foto's en luisterden ze naar de OVSE'ers, zegt Godfroid. "Ze hebben geen nieuwe plekken bezocht en ze hebben niet gezocht naar lichamen. Het belangrijkste was het in kaart brengen van de locaties waar wrakstukken liggen en de grootte van het gebied."

De Nederlandse teamleider Michel Öz zei dat hij zich geen moment onveilig heeft gevoeld. Met het team reisden gewapende separatisten mee, maar zij hielden afstand als ze op een plek aankwamen waar een wrakstuk lag. "De onderzoekers konden doen en laten wat ze wilden", aldus Godfroid.

Het LTFO houdt zich vooral bezig met de repatriëring van de lichamen. Vermoedelijk liggen er nog altijd menselijke resten in het gebied.

Het is de bedoeling dat morgen of overmorgen ook leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het gebied aankomen. Zij doen onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

STER reclame