Op Aruba is een vertrouweling van de vroegere Venezolaanse president Chávez gearresteerd. Hugo Carvajal werd opgepakt op verzoek van de VS, waar hij sinds 2008 op een zwarte lijst staat vanwege drugshandel en steun aan de terreurbeweging FARC.

Carvajal is het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst. President Maduro benoemde hem begin dit jaar tot consul op Aruba.

Venezuela heeft zijn arrestatie scherp veroordeeld en roept Nederland op om Carvajal onmiddellijk op vrije voeten te stellen.

Grove schending

Volgens Venezuela is de arrestatie van Carvajal een grove schending van het internationale recht. Venezuela vindt dat Carvajal diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Het OM op Aruba erkent dat hij een diplomatiek paspoort heeft, maar omdat hij nog niet zou zijn aangemeld als consul zou hij niet onschendbaar zijn.

FARC

Carvajal zou als hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst nauwe contacten hebben gehad met de FARC in buurland Colombia. Volgens de VS heeft hij de terreurbeweging wapens geleverd en hebben geholpen drugs te verkopen.

Omdat Carvajal werd gezocht door de VS, is het een raadsel waarom president Maduro hem naar Aruba heeft gestuurd.

STER reclame